Alternatieven voor de traplift

Alternatieven voor de traplift

De trap op gaat niet meer zo makkelijk, maar een traplift is een brug te ver? Er zijn alternatieven die u ondersteunen in het traplopen. Zo kunt u gewoon blijven traplopen, maar dan zonder pijn en moeite. Daarnaast kunt u ook denken aan een huislift in plaats van een traplift.

Zo is er de Stairwalker bijvoorbeeld. Dat is een handige machine die u helpt om zelf de trap op en af te lopen. Het voordeel is dat deze ook makkelijk ingewisseld kan worden voor een traplift, als de tijd daarvoor rijp is. Maar er is ook de Easysteppers Dit hulpmiddel is een soort trapverhoger die de treden lager maakt. Hierdoor hoeft u uw voet niet zo hoog te tillen en is het traplopen veel minder zwaar.

Stairwalker om trap te lopen

De Stairwalker is een soort beugel die u ondersteunt bij het trapliften. De beugel wordt gewoon op de trap gemonteerd aan speciale rails. Deze rails zijn dezelfde rails als die voor een traplift. Dit is wel zo handig, want hiermee kunt u de Stairwalker ook zien als een investering. Het zorgt ervoor dat u gewoon nog kunt traplopen. Dat is natuurlijk vooral voor mensen die graag actief blijven wel zo handig. Bovendien blijft u uw lichaam gewoon gebruiken en kunt u toch gewoon veilig de trap op en af.

stairwalker

Als u op den duur meer ondersteuning nodig heeft, kunt u de StairWalker eenvoudig om laten zetten in een stoellift. Hiervoor hoeft enkel de steunbeugel van de StairWalker omgewisseld te worden voor een stoel. De rails en het station blijven behouden.

Een nadeel van de Stairwalker is echter wel dat deze alleen op een rechte trap geplaatst kan worden. Voor veel mensen is dit dus helaas geen optie. Want de meeste mensen hebben een ronde trap. Met een ronde trap kunt u wel gewoon een traplift plaatsen, of als u een alternatief voor een traplift wilt kunt u ook denken aan de Easysteppers. Bovendien is sinds 2016 de Stairwalker uit productie gehaald.

Easysteppers: goedkoop en makkelijk

Easysteppers

De Easysteppers is een ander alternatief voor de traplift. Dit zijn eigenlijk speciale blokken die op uw trap gelaatst worden. Het is een simpele uitvinding die het traplopen lichter maakt. Met de Easysteppers hoeft u uw voet niet zo hoog te tillen.

Easysteppers zijn eigenlijk een soort steunbalk die u op de traptreden plaatst. Dit zorgt voor een verhoging van de trap en daarmee een verkleining van de afstand die u moet overbruggen. U hoeft dus de voet minder hoog te plaatsen en het lopen gaat een stuk makkelijker.

De Easystepper is de perfecte oplossing voor wie nog graag wilt traplopen, maar een steun wel kan gebruken. U moet het zien als een manier om uw spieren toch te blijven gebruiken. Bovendien bespaart het ook uw portemonnee. Zie voor meer informatie dit bericht: Easysteppers: goedkoop alternatief voor traplift.


Hulp bij het traplopen

U kunt daarnaast ook denken aan andere extra hulpmiddelen om u te helpen met het traplopen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een extra leuning aan de trap? Wilt u blijven traplopen of heeft u geen geld voor een traplift, dan kan een extra trapleuning hierbij helpen.

Dit maakt het traplopen lichter omdat u zich aan beide kanten van de trap, met beide armen kunt optrekken. Een extra trapleuning is daarnaast makkelijk te bevestigen. Behalve een extra trapleuning kunt u natuurlijk ook speciale beugels plaatsen, ook wel trapspilbeugel genoemd.

Daarnaast heeft u ook de optie om speciale strips op de trap te plaatsen. Deze anti-slip strips maken het traplopen makkelijker omdat u minder snel kunt uitgleiden. Vooral voor houten trappen of als u met sokken van de trap gaat, is dit een aanrader. U kunt hierbij denken aan antislip treden of antislip strips.

Zelfklevende antislip trapbekleding is een goedkope en simpele manier om uw trap veiliger te maken. U kunt dit materiaal eenvoudig zelf op uw trap monteren. U heeft keus uit verschillende materialen, waaronder rubber, aluminium en stof.

Huisliften: ook een alternatief voor traplift

Hoeft het traplopen niet zo zeer voor u, maar u wilt geen traplift in uw huis? Wat dacht u dan van een huislift. Deze gewone lift is te plaatsen in vele diverse uitvoeringen en kan heel mooi staan in uw huis. Een huislift is zeker niet goedkoper dan een traplift, maar is wel luxer en bovendien mooier.

Een ander groot voordeel van een huislift is natuurlijk dat een rolstoel hier ook in past. U hoeft niet uw roelstoel uit. Is een huislift te hoog voor uw budget, dan zijn er ook goedkope huisliften zonder liftput. Die zijn een stuk goedkoper, en zijn in principe net zo veilig en handig in gebruik. Een voorbeeld is de Easy Home Lift, die kan zelfs mee met een verhuizing. Zie hieronder een afbeelding van zo’n lift.

Schommellift

Schommelend één verdieping omhoog, en schommelend weer omlaag. Een nieuw alternatief voor de traplift, de huislift én traplopen is sinds 2016 in de maak. Het kost minder kracht dan traplopen en is zelfs leuk. Loodrecht omhoog schommelen of ook wel de VertiLift, is ontworpen door een uitvinder uit Eindhoven en wordt in 2017 in Nederland getest door mensen die moeite hebben de trap om te komen. Zie hieronder een video.

De VertiWalk is een soort schommelstoeltje met een plateau voor de voeten dat in een liftkooi hangt. Wie op het stoeltje gaat zitten en afwisselend naar voren en achteren helt, gaat min of meer vanzelf omhoog. Volgens de maker is het een eerste prototype, en is het nog zeker nog niet af. Maar wie goed kijkt ziet direct dat dit een grote potentie heeft om een goed alternatief te zijn voor een traplift.

Voor meer informatie zie dit artikel en de website van de uitvinder.

verticaal-trap-lopen

Traplopen in een robotpak

Nu we het toch over de toekomst hebben, iets wat wellicht een optie gaat zijn voor de nog verdere toekomst is traplopen in een soort robotpak. Ontwikkelaars in Zuid Korea zijn hier al enkele jaren mee bezig, om een soort robotpak te maken die u kunt helpen om de trap op te lopen. Het lijkt alleen erg veel gedoe om zo’n pak aan te doen, maar wie weet hoe dit zich verder ontwikkelt.

Een robotpak helpt mensen om te traplopen. Is dit een goed alternatief voor de traplift?

Een reactie plaatsen