Alternatieven voor de traplift

De trap op gaat niet meer zo makkelijk, maar een traplift is een brug te ver? Er zijn alternatieven die u ondersteunen in het traplopen. Zo kunt u gewoon blijven traplopen, maar dan zonder pijn en moeite. Daarnaast kunt u ook denken aan een huislift in plaats van een traplift.

Easysteppers: goedkoop en makkelijk

Bent u nog redelijk ter been? Dan zijn de Easysteppers erg aan te raden. Dit hulpmiddel is een soort trapverhoger die de treden lager maakt. Hierdoor hoeft u uw voet niet zo hoog te tillen en is het traplopen veel minder zwaar.

De Easysteppers is een goed alternatief voor de traplift. Het zijn eigenlijk speciale blokken die op uw trap geplaatst worden. Het is een simpele uitvinding die het traplopen lichter maakt. Met de Easysteppers hoeft u uw voet niet zo hoog te tillen.

Easysteppers zijn eigenlijk een soort steunbalk die u op de traptreden plaatst. Dit zorgt voor een verhoging van de trap en daarmee een verkleining van de afstand die u moet overbruggen. U hoeft dus de voet minder hoog te plaatsen en het lopen gaat een stuk makkelijker.

De Easystepper is de perfecte oplossing voor wie nog graag wilt traplopen, maar een steun wel kan gebruken. U moet het zien als een manier om uw spieren toch te blijven gebruiken. Bovendien bespaart het ook uw portemonnee. Zie voor meer informatie dit bericht: Easysteppers: goedkoop alternatief voor traplift.


Antislip trapbekleding en extra steunbeugel

U kunt daarnaast ook denken aan andere extra hulpmiddelen om u te helpen met het traplopen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een extra leuning aan de trap? Wilt u blijven traplopen of heeft u geen geld voor een traplift, dan kan een extra trapleuning hierbij helpen.

Dit maakt het traplopen lichter omdat u zich aan beide kanten van de trap, met beide armen kunt optrekken. Een extra trapleuning is daarnaast makkelijk te bevestigen. Behalve een extra trapleuning kunt u natuurlijk ook speciale beugels plaatsen, ook wel trapspilbeugel genoemd.

Daarnaast heeft u ook de optie om speciale strips op de trap te plaatsen. Deze antislip strips maken het traplopen makkelijker omdat u minder snel kunt uitglijden. Vooral voor houten trappen of als u met sokken van de trap gaat, is dit een aanrader. U kunt hierbij denken aan antislip treden of antislip strips.

Zelfklevende antislip trapbekleding is een goedkope en simpele manier om uw trap veiliger te maken. U kunt dit materiaal eenvoudig zelf op uw trap monteren. U heeft keus uit verschillende materialen, waaronder rubber, aluminium en stof.


Huislift

goedkope-compacte-huislift-zonder-liftschacht

Een mooi maar duurder alternatief is de huislift. Deze zijn tegenwoordig best klein en hoeft niet per se veel ruimte in beslag te nemen. Een huislift is ook makkelijker in gebruik dan een traplift. Heeft u een rolstoel, dan kunt u deze ook de huislift inrijden.

De huislift is te plaatsen in vele diverse uitvoeringen en kan heel mooi staan in uw huis. Een huislift is zeker niet goedkoper dan een traplift, maar is wel luxer en bovendien mooier.

Een ander groot voordeel van een huislift is natuurlijk dat een rolstoel hier ook in past. U hoeft niet uw roelstoel uit. Is een huislift te hoog voor uw budget, dan zijn er ook goedkope huisliften zonder liftput. Die zijn een stuk goedkoper, en zijn in principe net zo veilig en handig in gebruik. Een voorbeeld is de Easy Home Lift, die kan zelfs mee met een verhuizing.


Zweeflift

zweeflift

De zweeflift is een handige uitvinding voor mensen met een rolstoel. Hiermee kunt u de rolstoel vastmaken aan een lift die verbonden is met rails aan het plafond. In deze lift zweeft u als het ware boven de grond. U kunt zich zelfstandig vastmaken aan de lift en zelfstandig naar boven of beneden. Er is ook een variant waarbij u in striemen vastzit en dus geen rolstoel nodig heeft. Hij is in dat geval wel iets minder comfortabel dan een traplift of gewone huislift.

Voor meer informatie zie dit overzicht op de website van Domicare.nl


Plateauliften langs de trap

Plateauliften langs de trap

De plateaulift is een geliefde alternatief voor de traplift. Het is eigenlijk gewoon een traplift maar in plaats van een stoeltje krijgt u een plateau erbij. Hiermee kunt u met gemak oprijden met de rolstoel. Of u kunt erop staan voor als de stoeltjeslift te klein is of niet sterk genoeg om u te houden.

Voor meer informatie zie dit overzicht op onze website. Afbeelding is afkomstig van de hefplateaulift die Domilift.nl levert.


Schommellift

verticaal-trap-lopen

Schommelend één verdieping omhoog, en schommelend weer omlaag. Een nieuw alternatief voor de traplift, de huislift én traplopen is sinds 2016 in de maak. Het kost minder kracht dan traplopen en is zelfs leuk. Loodrecht omhoog schommelen of ook wel de VertiLift, is ontworpen door een uitvinder uit Eindhoven en wordt in 2017 in Nederland getest door mensen die moeite hebben de trap om te komen. Zie hieronder een video.

De VertiWalk is een soort schommelstoeltje met een plateau voor de voeten dat in een liftkooi hangt. Wie op het stoeltje gaat zitten en afwisselend naar voren en achteren helt, gaat min of meer vanzelf omhoog. Volgens de maker is het een eerste prototype, en is het nog zeker nog niet af. Maar wie goed kijkt ziet direct dat dit een grote potentie heeft om een goed alternatief te zijn voor een traplift.

Voor meer informatie zie dit artikel en de website van de uitvinder.


Traplopen in een robotpak

Een robotpak helpt mensen om te traplopen. Is dit een goed alternatief voor de traplift?

Nu we het toch over de toekomst hebben, iets wat wellicht een optie gaat zijn voor de nog verdere toekomst is traplopen in een soort robotpak. Ontwikkelaars in Zuid Korea zijn hier al enkele jaren mee bezig, om een soort robotpak te maken die u kunt helpen om de trap op te lopen. Het lijkt alleen erg veel gedoe om zo’n pak aan te doen, maar wie weet hoe dit zich verder ontwikkelt.


Stairwalker om trap te lopen

stairwalker

De Stairwalker was een nieuw product die het niet gered heeft. Dit was een soort beugel die u ondersteunt bij het trapliften. De beugel wordt gewoon op de trap gemonteerd aan speciale rails. Deze rails zijn dezelfde rails als die voor een traplift. Dit is wel zo handig, want hiermee kunt u de Stairwalker ook zien als een investering. Het zorgt ervoor dat u gewoon nog kunt traplopen. Dat is natuurlijk vooral voor mensen die graag actief blijven wel zo handig. Bovendien blijft u uw lichaam gewoon gebruiken en kunt u toch gewoon veilig de trap op en af.

Een nadeel van de Stairwalker is echter wel dat deze alleen op een rechte trap geplaatst kon worden. Voor veel mensen was dit dus helaas geen optie. Want de meeste mensen hebben een ronde trap. Met een ronde trap kunt u wel gewoon een traplift plaatsen, of als u een alternatief voor een traplift wilt kunt u ook denken aan de Easysteppers. De Stairwalker was dan ook niet erg populair en is sinds 2016 uit productie gehaald.