Nieuw traplift ontwerp is goedkoper en duurzamer

De meeste trapliften worden in een fabriek op maat gemaakt, met bochten speciaal op maat voor uw trap. Daarom zijn trapliften ook relatief duur en bovendien niet geschikt voor volledig hergebruik. Dat is zonde van het materiaal. Gelukkig dat daar nu verandering in lijkt te komen.

Een compleet nieuw traplift ontwerp zorgt er namelijk voor dat de traplift volledig herbruikbaar is. Bovendien zal de traplift stukken goedkoper zijn. Dit is vooral handig voor gemeenten die dan de traplift makkelijker in bruikleen kunnen geven aan burgers die deze nodig hebben. De gemeenten hoeven niet elke keer een nieuw lift op maat te bestellen.

Deze nieuwe traplift is ontworpen door GTE-engineering in opdracht van Kersten Revalidatietechniek, een bedrijf in Limburg. De traplift maakt gebruik van een nieuwe techniek waarbij de rails geplaatst worden via een vormbare buis. Het maatwerk wordt dus ter plekke in de woning gedaan, en niet langer in de fabriek. Dat betekent dat de traplift direct geplaatst kan worden zodra de monteur beschikbaar is.

Kersten heeft een Airlift ontwikkeld waarvan de rail in alle gewenste vormen kan worden gebogen en daarna met luchtdruk op spanning wordt gezet. Bij verwijdering uit een woning wordt de luchtdruk eraf gehaald en is het mogelijk de gehele rail in elke andere gewenste vorm te buigen en is daardoor dus 100% herinzetbaar (bron).

De nieuwe techniek kan gerust revolutionair genoemd worden en kan de markt voor trapliften danig veranderen. Het zal de traplift goedkoper maken en daarmee toegankelijker voor veel mensen. Maar het allermooiste is wel dat alle onderdelen van de traplift weer hergebruikt kunnen worden. Dat scheelt weer op het gebied van milieukosten. Wanneer u ook de nieuwe trapliften kunt bestellen is nog niet bekend. De fabriek wordt op dit moment gebouwd. De eerste klanten zijn de gemeente Roermond en Nijmegen.

Update: Het is Kersten anno 2015 niet gelukt om de Airlift van de grond te krijgen. Verschillende gemeenten hebben daarom per 2015 hun contracten met Kersten stopgezet. Helaas is het Kersten dus niet gelukt om de Airlift daadwerkelijk te produceren. Andere leveranciers hebben inmiddels wel een modulair systeem.