Plateauliften en Platformliften

Een plateaulift of platformlift kunt u kopen of huren voor buiten of binnen. Wij hebben een overzicht van de leveranciers en de platformliften in Nederland. Een plateaulift of platformlift is voor bijvoorbeeld rolstoelen of goederen, of gewoon om op te staan. Het is een goed alternatief voor een traplift of een huislift. De prijs is een stuk lager dan die van de gewone lift in huis. Maar waar vindt u goede plateauliften en wat zijn de prijzen?


Plateaulift of Platformlift?

Tussen de Plateaulift en Platformlift zit een groot verschil. De platformlift komt vaak met een cabine en lijkt nog het meeste op de gewone huislift. Maar dan is de lift in feite speciaal gemaakt voor rolstoelgebruik. Zo is de rolstoel platformlift vaak wat groter dan de gewone huislift en ook zijn de knoppen wat makkelijker te bedienen vanuit de rolstoel. Kijk voor meer informatie en alternatieven ook op onze pagina over rolstoel huisliften.

Een plateaulift daarentegen is vaak een open lift. Deze kom je vaak in 2 vormen tegen. Bijvoorbeeld in de vorm van een traplift, zoals in de afbeelding hieronder. Of in de vorm van een kleine plateaulift waarmee u bijvoorbeeld een grote drempel mee op kunt. Deze gaat dan vaak gewoon stijl omhoog. Deze verticale plateaulift is dus eigenlijk een verticale platformlift. Maar daarmee is de verwarring compleet. Want voor sommige leveranciers is er namelijk een duidelijk verschil tussen de benamingen, maar bij andere fabrikanten worden de namen van een plateaulift en platformlift dwars door elkaar gebruikt.

Rolstoel Platformlift, Plateauliften. InklapbaarEen inklapbare plateaulift van de firma Liftforce.nl


Rolstoel Plateauliften

Plateauliften zijn vrij flexibel. Ze zijn ook geschikt voor in huis en voor de meeste rolstoelen. U kunt ze bijvoorbeeld op de trap plaatsen zonder dat ze veel in de weg staan. Het plateau van de lift kan namelijk vaak gewoon ingeklapt worden. Bovendien worden de rails aan de muur gemonteerd.

Daarnaast zijn er ook plateauliften die u kunt plaatsen op een trap met bochten. Heeft u de ruimte thuis dan kan de lift ook naast de trap komen.

Een plateaulift hoeft ook niet eens aan een hele brede trap gemonteerd te worden. Er zijn Plateauliften met veel verschillende minimummaten. Ze hebben vaak ook geen liftput nodig als ze aan de trap gemonteerd worden. Dit geldt wel voor de platformliften die in de grond vastgemaakt worden. Dit soort liften zijn vaak de platformliften voor rolstoelen voor buiten bijvoorbeeld.


Plateaulift prijzen

Een inklapbare plateaulift zoals de firma die Domilift.nl levert.

De prijzen van de rolstoel plateauliften zijn lager dan die van een huislift. Maar ze kunnen wel duurder zijn dan een gewone traplift. Het ligt er maar net aan waar u de plateaulift voor wilt gebruiken en bij welke leverancier u zit en waar u het mee vergelijkt. Als u een plateaulift wilt in de vorm van een platformlift dan is het vaak wel goedkoper. Deze platformliften hebben vaak geen rails en zijn dan ook vaak niet bedoeld als een soort traplift.

Over het algemeen moet u voor een plateaulift voor op de trap rekenen vanaf 5.000 euro. Het plaatsen van de rails is vaak maatwerk en als de trap bochten heeft, rekent u dan op hogere kosten. Wilt u besparen op de kosten dan is het ook wel eens mogelijk om een tweedehands plateaulift te kopen. U kunt dit aan de leverancier vragen. Het is mogelijk dat ze een gebruikte plateaulift terugkopen van hun klanten en deze opnieuw tweedehands verkopen. De prijs is dan een stuk lager.

Er is een speciale service waarbij u in 1 keer bij een aantal platformlift firma’s een offerte aanvraagt. Dat is wel zo makkelijk vergelijken. Bovendien kunt u dan ook beter over de prijs van de plateaulift onderhandelen.


Plateaulift Huren

Wilt u tijdelijk een plateaulift voor een rolstoel of een platformlift huren dan is dit zeker ook mogelijk. Dit gaat dan meestal om niet al te complexe platformliften. Bijvoorbeeld een plateaulift die niet aan de trap gemonteerd wordt. Of platformliften die langs een rechte trap gemonteerd worden, maar niet aan langs een trap met bochten.

Andere plateauliften die hieronder vallen zijn speciale rolstoelliften die niet meer dan 60 cm omhoog kunnen en zijn eigenlijk alleen voor kleine trappen. Bijvoorbeeld om hoge drempels buiten te overbruggen of trappen met 2 of 3 treden.


Plateaulift Leveranciers