Traplift vergoeding

Een traplift, huislift of platformlift is geen goedkope investering. Gelukkig zijn er mogelijkheden tot vergoeding. U kunt hierbij denken aan een vergoeding van de Gemeente. Dankzij de Wmo-Wet (Wet maatschappelijke Ondersteuning) kunt u voor een vergoeding aankloppen bij de gemeente.

Hulp of ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vraagt u aan bij het Wmo-loket van uw gemeente. De gemeente bekijkt samen met u of u ondersteuning nodig heeft en in welke vorm.

Of u daadwerkelijk de vergoeding krijgt is een tweede. In eerste instantie is dit alleen echt mogelijk indien u een indicatie heeft van de arts. Dit krijgt u indien het medisch noodzakelijk is dat u een traplift nodig heeft. Daarnaast hebben gemeenten ook nog aanvullende regels die per gemeente anders kunnen zijn.


vergoeding-aanvragen-voor-traplift-via-wmo


Inkomen speelt geen rol

Wel is het zo dat uw inkomen hierbij geen rol speelt. Sinds een rechtszaak uit 2013 is zoveel wel duidelijk. Een aantal gemeenten wilden liever geen geld geven aan mensen die genoeg financiƫle middelen hadden. De rechter heeft deze gemeenten teruggefloten.

De rechter floot de gemeenten Heerenveen en Katwijk terug die rijke bewoners bij voorbaat hadden uitgesloten van een vergoeding voor bijvoorbeeld een traplift. Die hadden bij de aanvraag te horen gekregen: dat kunt u zelf wel betalen.


WMO maar geen vrij keuze

Het kan zijn dat gemeenten een alternatief willen aanbieden. Zoals een traplift die u niet zelf kunt kopen, maar een traplift die eigendom is van de gemeente. Een aantal gemeenten geeft de voorkeur aan deze oplossing. Of u dan ook een vergoeding krijgt indien u zelf een traplift wil kopen hangt af per gemeente. U kunt hiervoor terecht bij het WMO-loket bij uw gemeentehuis. Meestal staat er ook wel informatie online.

Daarnaast hebben gemeenten vaak ook zo hun eigen voorkeur voor een leverancier. Het is dan niet mogelijk om zelf een leverancier te kiezen. Dat kan erg vervelend zijn voor u. Hier wordt veel over geklaagd. Zo zegt iemand:

Ik kon een traplift krijgen, leverancier door WMO aangewezen, ik had niets te kiezen.

Tot 2014 was het overigens ook mogelijk om geld terug te krijgen van de belastingdienst. U kon het bedrag van de investering aftrekken van uw inkomstenbelasting. Dit kan sinds 2014 niet meer. Dat is natuurlijk wel een beetje crue voor mensen die een traplift nodig hebben. Vooral nu het beleid van de overheid er meer en meer op is gericht dat mensen langer thuis blijven wonen.